1. Splošno

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1). S spletno trgovino www.sventovid.si upravlja podjetje Inštitut Sventovid, Škrilje 50c, 1292 Ig,  elektronski naslov: info@sventovid.si.

Družba je vpisana v register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani z matično številko 6975798000, davčna številka 76618722. (v nadaljevanju prodajalec). Splošni pogoji poslovanja določajo delovanje spletne trgovine, pravice in obveznosti kupca in prodajalca ter poslovni odnos med kupcem in prodajalcem oz. upravljalcem spletne trgovine. Kupca zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku nakupa (oddaje spletnega naročila). Uporabnik/kupec je ob oddaji naročila vsakič posebej opozorjen na Splošne pogoje poslovanja in z oddajo naročila potrdi svojo seznanjenost z njimi.

 1. Opredelitev pojmov v spletni trgovini 

V  Splošnih pogojih poslovanja spletne trgovine uporabljamo naslednje pojme: 

Prodajalec je podjetje Inštitut Sventovid

Kupec v spletni trgovini je uporabnik, ki opravi nakup.  

Naročilo ali nakup so vsi izdelki, ki jih je kupec naročil v spletni trgovini.

 1. Naročanje, cene, dostava in poštnina

V spletni trgovini Inštitut Sventovid lahko fizične in pravne osebe kupujejo brez registracije.

Cene izdelkov, dostave in poštnine so v evrih (EUR oz. €). 
Naročilo blaga je možno na naslove po Sloveniji pa tudi v nekatere druge države. 

DDV ni obračunan na podlagi 1. odstavka 94. člena Zakona o davku na dodano vrednost.

Kupnina se zaračuna v enem obroku.

Veljajo cene in ostale ugodnosti (popusti, način dostave, stroški dostave…) na dan oddaje naročila. Velja originalni račun, ki ga prejmete ob plačilu oz. dostavi v povezavi s splošnimi pogoji, objavljenimi in potrjenimi ob oddaji naročila.

Če boste imeli pri naročanju kakršne koli težave, nam pišite na elektronski naslov narocila@sventovid.si ali nas pokličite na tel. št. 040 702 318, kjer smo dosegljivi vsak delovnik od 9. do 14. ure.

S klikom na gumb »POTRDITE NAKUP«:

– potrjujete, da ste seznanjeni s celotnim besedilom prodajno – plačilnih pogojev, ki so tu navedeni in da ste bili na te pogoje izrecno opozorjeni. 

– boste sklenili prodajno pogodbo z Inštitutom Sventovid, Škrilje 50c, 1292 Ig, z obveznostjo plačila. Naročilo/pogodba se sklepa v slovenskem jeziku. Pogodba je sklenjena za obdobje do izpolnitve vseh pogodbenih obveznosti, tj. dostava blaga in plačilo celotne kupnine. 

– v zadnjem koraku nakupa bomo zajeli vaše naročilo. Inštitut Sventovid bo kupcu na vpisani elektronski naslov poslal potrditev naročila, s čimer se kupec strinja in kar bo kupec štel za potrdilo o sklenjeni pogodbi na trajnem nosilcu. 

V primeru vprašanj ali težav se lahko vedno obrnete na nas na elektronski naslov narocila@sventovid.si

Čas dostave

Blago dostavljamo iz zaloge po vsej Sloveniji. Če blaga ne prejmete v roku 6 delovnih dni od datuma plačila, nas obvestite na elektronski naslov narocila@sventovid.si

Naslovi za dostavo

Blago za končne kupce lahko dostavimo na vsak naslov v Sloveniji ali tujini. Naročila pravnih oseb lahko dostavimo le na naslov uradnega sedeža podjetja ali naslove uradnih poslovnih enot.

 1. Razprodani izdelki

Inštitut Sventovid si pridržuje pravico, da delno ali v celoti odstopi od izvedbe naročila v primerih, če naročenega blaga ni več na zalogi ali če naročilnica ni bila popolno ali pravilno izpolnjena. V tem primeru bo Inštitut Sventovid kupca o svojem odstopu od pogodbe obvestil.

V posameznih primerih se namreč lahko zgodi, da je zaradi velikega povpraševanja izdelek razprodan. V tem primeru vas bomo o tem obvestili takoj po prejemu naročila in vrednost izdelka črtali iz vašega računa ter vam razliko že plačanega računa vrnili na (TRR) račun. V primeru, da zaradi razprodanega izdelka odstopate od celotnega naročila, nam to sporočite na elektronski naslov narocila@sventovid.si , da bomo uredili podrobnosti glede vašega naročila.

 1. Možnosti plačila

Spletna trgovina Inštitut Sventovid vam nudi naslednje možnosti plačil:

 • Plačilne kartice
 • Plačilo po predračunu (pravne in fizične osebe)

Plačilne kartice

Sprejemamo plačilne kartice MasterCard, Visa. V koraku izbire plačilnega sredstva iz menija plačilnih kartic izberite vrsto plačilne kartice.

Plačilo po predračunu

Podjetja oz. pravne in fizične osebe lahko plačajo po predračunu. Po oddaji naročila boste na e-mail prejeli predračun. Naročilo bomo dali v obdelavo po prejemu plačila na naš TRR. 

Način plačila in informacije za naročila, dostavljena v tujino

Kupci iz tujine lahko plačajo s plačilnimi karticami Visa, MasterCard.

 1. Preklic naročila, odstop od pogodbe, stvarne napake, reklamacije 

Preklic naročila

Morebitne preklice naročil lahko kupec v roku 12 (dvanajst) ur sporoči na elektronski naslov narocila@sventovid.si. Če kupec v dogovorjenem roku ne prekliče svojega naročila, pomeni, da je pogodba o nakupu izdelkov med kupcem in prodajalcem nepreklicno sklenjena. 

Odstop od pogodbe (velja samo za fizične osebe – potrošnike)

Kot kupec imate pravico, da v 14 dneh pisno obvestite Inštitut Sventovid, da odstopate od pogodbe brez navedbe razlogov za odstop. Odstopni rok poteče v 14 dneh od dneva, ko ste pridobili dejansko posest nad blagom ali jo je pridobila namesto vas tretja oseba, ki ni prevoznik in ste jo v ta namen določili. Da bi se rok za odstop od pogodbe upošteval, zadošča, da je obvestilo v zvezi z uveljavljanjem pravice kupca do odstopa od pogodbe poslano pred iztekom odstopnega roka od pogodbe. Nedvoumno izjavo o odstopu od pogodbe (ki vsebuje vsaj ime in priimek kupca, njegov naslov, navedbo blaga, na katerega se nanaša odstop, kontaktne podatke kupca (telefonska številka ali e-poštni naslov) in podatke o TRR kupca, če kupec želi, da se mu kupnina vrne z bančnim nakazilom na njegov račun) oziroma o nameravanem vračilu blaga lahko potrošnik pošlje na elektronski naslov narocila@sventovid.si ali na naslov Inštitut Sventovid, Škrilje 50c, 1292 Ig. Za vračilo blaga uporabite Obrazec za odstop od pogodbe, ali pa v paket priložite kratek dopis z vašimi kontaktnimi podatki, namenom vračila ter št. vašega TRR-ja za vračilo kupnine. 

Če odstopite od pogodbe, morate prejeto blago vrniti najpozneje v 14 dneh po sporočilu, da odstopate od pogodbe, pri čemer sami krijete stroške vračila blaga. V primeru pravočasnega odstopa od pogodbe vam bo Inštitut Sventovid v roku 14 dni po prejemu obvestila o odstopu vrnila vsa prejeta plačila. Inštitut Sventovid lahko zadrži vračilo že prejetih plačil do prevzema vrnjenega blaga. Blago morate Inštitutu Sventovid vrniti v stanju, v kakršnem je bilo, ko vam je bilo izročeno oz. ko je bilo izročeno naslovniku. Blago mora kupec vrniti na naslov: Inštitut Sventovid, Škrilje 50c, 1292 Ig

Pri nakupu zapečatenih avdio ali videoposnetkov nimate pravice do odstopa od pogodbe, če je bil po dostavi odprt varnostni pečat ali zaščitna folija. 

Stvarne napake in reklamacije

Inštitut Sventovid odgovarja za stvarne napake prodanega blaga skladno z veljavno zakonodajo. 

Inštitut Sventovid sprejema reklamacije na elektronski naslov narocila@sventovid.si ali telefonsko številko 040 702 318, rešil pa jih bo v najkrajšem možnem času.

V primeru zamenjave blaga z napako nam blago vrnite in sicer kot blagovno pismo s podpisom na spodaj naveden naslov. O stvarni napaki oz. reklamaciji nas obvestite na naslov narocila@sventovid.si izpolnite Obvestilo o stvarni napaki in vračilo blaga v primeru poškodbe/napake oz. v pošiljko priložite kratko obrazložitev ter kopijo računa. Zamenjavo izdelka bomo izvedli v najkrajšem možnem času. 

REKLAMACIJE – Blago prosimo vrnite na naslov:

Inštitut Sventovid 

Škrilje 50c

1292 Ig

Postopek obravnave pritožbe je zaupen. Prodajalec se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniških sporov nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in potrebnim časom ter stroški, ki nastanejo pri reševanju spora, kar je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato si prodajalec prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

Inštitut Sventovid ne priznava nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora (skladno z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov). Kot ponudnik spletne trgovine na območju republike Slovenije, objavljamo elektronsko povezavo do platforme za spletno reševanje potrošniških sporov https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=SL 

 1. Zasebnost in varstvo osebnih podatkov

Inštitut Sventovid, se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov uporabnika v skladu z ZVOP-1. Inštitut Sventovid hrani naslednje podatke kupcev v spletni trgovini: ime in priimek, e-poštni naslov, kontaktni telefon, primarni naslov in naslove za dostavo in arhiv komunikacije z Inštitutom Sventovid. Inštitut Sventovid navedene osebne podatke uporabi izključno za potrebe izpolnitve naročila (pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov) in ostalo potrebno komunikacijo z uporabnikom. Uporabnikovi podatki v nobenem primeru ne bodo predani nepooblaščenim osebam.

Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega e-poštnega naslova ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika.

Obdelava osebnih podatkov lahko poteka na podlagi ene od naslednjih pravnih podlag: izrecnega soglasja, obstoječega pogodbenega razmerja, zakonskih zahtev, ki nas zavezujejo kot upravljavca osebnih podatkov, ali pa na podlagi medsebojnega razmerja med Inštitutom Sventovid in kupcem zaradi njegovih preteklih nakupov blaga skladno s Splošno uredbo EU o varstvu osebnih podatkov (zakoniti interes). V slednjem primeru takšna obdelava poteka omejeno časovno obdobje 5 let, z upoštevanjem strogih pogojev veljavne zakonodaje in na podlagi skrbne ocene interesov upravljavca in interesov ter pravic kupca, kupec pa lahko kadarkoli ugovarja takšni obdelavi, in sicer preko e-pošte na naslov info@sventovid.si ali pisno na naslov Inštitut Sventovid, Škrilje 50c, 1292 Ig. Kupec ima kadarkoli pravico prepovedati nadaljnjo obdelavo svojih osebnih podatkov za namen neposrednega trženja, njihovo popravo, izbris, omejitev obdelave, prenos ali podati ugovor zoper obdelavo. Svojo zahtevo lahko kadar koli posreduje Inštitutu Sventovid preko elektronske pošte na naslov info@sventovid.si ali pisno na naslov Inštitut Sventovid, Škrilje 50c, 1292 Ig. Če kupec meni, da je pri obdelavi osebnih podatkov prišlo do kršitve zakonodaje, lahko poda pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu. 

 1. Obdelava in hramba podatkov 

Z nakupom uporabnik dovoljuje podjetju Inštitut Sventovid, da kot upravljavec zbirke osebnih podatkov, obdeluje zbrane osebne podatke za namene vzorčenja, anketiranja in statistične obdelave podatkov, za ugotavljanje uporabe izdelkov, prilagajanje ponudbe in segmentacije, za raziskave trga, obveščanje o ponudbi, novostih in ugodnostih in drugega oglasnega gradiva podjetja Inštitut Sventovid ter povezanih poslovnih subjektov.

Navedene podatke lahko podjetje Inštitut Sventovid in pogodbeni obdelovalec obdelujeta za lastne potrebe do preklica privolitve z zahtevo za odstranitev osebnih podatkov iz baze, sicer pa le toliko časa, kolikor je nujno potrebno za dosego namena, zaradi katerega so bili podatki zbrani. 

 1. Piškotki

Zasebnost in piškotki

Upravitelj spletne trgovine Inštitut Sventovid , je v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) zavezan k varovanju osebnih podatkov svojih uporabnikov.

Za potrebe poslovanja Inštitut Sventovid zbira naslednje uporabnikove podatke:

ime in priimek;

naslove za dostavo;

firmo oz. naziv pravne osebe (če je uporabnik pravna oseba);

davčno številko pravne osebe (če je uporabnik pravna oseba);

naslov elektronske pošte 

kontaktno telefonsko številko;

državo bivanja;

druge podatke, ki jih uporabnik prostovoljno vnese v obrazce v spletni trgovini

Vsi omenjeni podatki, razen piškotkov, se na strežniku Inštitut Sventovid shranjujejo trajno. Sejni piškotki se v pomnilnik strežnika shranjujejo le za čas trajanja obiska in se izbrišejo po eni uri neaktivnosti, trajni piškotki pa so shranjeni na računalniku obiskovalca.

O piškotkih

Kaj so piškotki in zakaj so potrebni?

Piškotek je kratko besedilo, ki ga spletna stran ob vašem obisku pošlje brskalniku. Tako vas spletna stran prepozna, si z njim zapomni podatke o vašem obisku in vam omogoči prijazno ter enostavnejšo spletno storitev. S pomočjo piškotkov prilagajamo vsebino na naši spletni strani, si zapomnimo vaše preference in beležimo obisk naše spletne trgovine. Brskanje po naši spletni trgovini je s piškotki prijetnejše, hitrejše in predvsem učinkovitejše.

Onemogočanje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Chrome

Firefox

Opera

Internet Explorer 9

Internet Explorer 7 in 8

Safari

 1. Koda za popust (Promocijska koda)

Koda za popust prinaša popust pri nakupu prek spletne trgovine Inštitut Sventovid in je časovno omejena. Aktivno kodo za popust določi Inštitut Sventovid  v svojih prodajnih akcijah.

Uporaba kode za popust:

Izberite artikle, ki jih želite kupiti in jih dajte v košarico. Ko končate z dodajanjem artiklov v košarico, nadaljujte s klikom na gumb Na blagajno. Izberite način dostave, navedite naslov za dostavo in izberite način plačila.

V istem koraku v polje zgoraj (zavihek Imate kupon ali promocijsko kodo) vpišete kodo za popust in vnos potrdite s klikom na gumb Uporabi kodo.

Za naročilo je možno uveljaviti le eno kodo za popust. 

Ko vpišete kodo za popust, se vrednost kode za popust avtomatsko odšteje od cene vašega naročila v zadnjem koraku – Povzetek naročil. Ostane znesek, ki ga je potrebno še poravnati.

Ti splošni pogoji so veljavni od 1. 9. 2022

Želimo vam veliko prijetnih in ugodnih nakupov!