O ANSAMBLU

Vedun

Po 45. letih glasbenega predstavljanja in oživljanja staroslovenske, slovanske in svetovne glasbene dediščine

V gradu Jable, Kamnik (2021)

Vedun je ansambel za staro in prezrto glasbeno izročilo sveta; ansambel za staro meditativno glasbo in oživljanje spiritualnih in terapevtskih zvokov kultur sveta. V svojem glasbenem restavratorstvu ansambel Vedun, kot prvi v slovenskem, evropskem in celo svetovnem prostoru, ponovno obuja prvine spontanega ustvarjanja  glasbenikov – medijev oz. muziciranje v poltransu. Ansambel svojemu izvajanju pridaja nekdaj pomembno, a danes prezrto svečeniško ali šamansko in zdraviteljsko noto, zvoku pa večnivojsko globino, izjemno urejajočo in zdravilno moč ter učinkovitost. Na ta način glasbeniki po desetletjih aktivnega koncertnega delovanja v svojem najzrelejšem ansambelskem ustvarjalnem obdobju sprejemajo, podobno kot neštete generacije posvečenih glasbenikov pred njimi, tudi svojo odgovorno vlogo umetnikov, duhovnih učiteljev in terapevtov hkrati. Spogledujejo se s preteklostjo, poslušalce našega časa pa navdihujejo z oživljenimi staro‑novimi glasbenimi jeziki, zvočnimi obrazci in neobičajnimi − a zanimivimi in stoletja dedovanimi izvajalskimi praksami. Glasbi vračajo urejajočo moč in svetost.

V Vili Vipolže, v Brdih (2022)

S posebno pozornostjo Vedunovi glasbeniki restavrirajo za koncertne odre stara pozabljena glasbila, tujerodne glasbene jezike in prakse, pa tisočletja stare starosvetne pesmi ter bisere in zvočne kode iz slovanske in staroslovenske glasbene dediščine ter drugih kultur. Koncerti ansambla Vedun sodijo med posebna doživetja. So ples neobičajnih zvokov, ritmov in harmonij, zrcalo trenutnosti, ki povezuje spoznanja in zavedanje prednamcev z novodobnimi iskanji ter z glasbo in logiko današnjih dni. A bit teh staro‑novih iskanj pravzaprav že vekove ostaja dokaj podobna: iskanje sozvočij vsepovezanosti. Blagozvočje osrediščenosti. Muzicirajo v poltransu (v EEG theta možganskem valovanju 4  ̶  8 Hz ali v tako imenovanem šamanskem transu). Njihovi nikdar ponovljivi spontani zvoki trenutnosti so prodorni, harmonizirajoči, urejajoči, navdihujoči…

V gradu Jable, Kamnik (2021)

Izvajanja ansambla Vedun opredeljuje iskanje celovitosti, dovršenosti, sozvočij in blagozvočij ter globoke ponotranjenosti; praznovanje različnosti in podobnosti v zgodovinskem spominu kultur in glasbenih praks preteklosti. Polnina nadčutnosti v zvočnem izražanju plemeniti izvajalce in poslušalce ter krepko presega običajna glasbena prizadevanja. Koncerti, zvočne terapije in zgoščenke ansambla Vedun so umetniško – terapevtske stvaritve s harmonizirajočim kanaliziranim/spontanim zvokom, zvočna preja nikdar ponovljivih zvokov, ki duhovno prebujajo ljudi, širijo zavest tudi današnjim poslušalcem in polnijo človeške duše z milino večnosti in brezčasnosti.

V Festivalni dvorani, Ljubljana (2017)

Kot ambasadorji slovenske glasbene dediščine je ansambel Trutamora Slovenica/ Vedun gostoval na vseh celinah in muziciral tako za otroke in mladino kot tudi za zahtevno glasbeno in znanstveno občinstvo. Za svoja dela sta Mirit in ansambel prejela številna umetniška, pedagoška in znanstvena priznanja.

V ansamblu Vedun poleg Mire Omerzel – Mirit (klasične kitaristke) in njenega sina Tineta Omerzel Terlepa (pevca, trobentača in tolkalista), občasno muzicirajo še pevska pedagoginja Mojka Žagar (pevka, pianistka), pa Igor Meglič (klasični kitarist), glasbenik Matjaž Doljak in Robert Pečenko. Vsi glasbeniki so multinstrumentalisti in pevci različnih glasbenih stilov.

Več o ansamblu Vedun lahko izveste na njihovi spletni strani: vedun.si

V domačem studiju, Velike Lašče (2022)