Slovansko zvočno tkanje

29,00 

GRLENEGA IN MITIČNEGA PETJA

TER ZVOKOV STAROSVETNIH GLASBIL

(dvojni album s kratko študijo o slovanskih zvokih in glasbi)

DVOJNI ALBUM JE DOSEGLJIV TUDI V DIGITALNI OBLIKI NA:

1/2. – digitalni album 1

2/2. – digitalni album 2

 

Zgoščenki (CD I., CD II.),

čas trajanja: CD I. – 53’50”

                    CD II. – 60’18”

Opis

Na posnetkih (in koncertih) se glasbeniki ter zvočni terapevti spominjajo slovanskih zvočnih korenin – od Slovenije in Balkana do vzhodnoslovanskih dežel vse tja do Sibirije. Z ustvarjalnimi zvočnimi podobami zaživi navdih slovanskih in staroslovenskih sozvočij ter povezave umetnosti in (etnomuzikološke) znanosti, glasbene dediščine in duhovnih modrosti z naravo, vesoljem in Zemljo uglašenih prednikov (pa tudi novodobnega ansambla Vedun) – varuhov blagozvočnih harmonij sveta in brezčasja v času; za ohranitev spomina preteklosti za prihodnost. Ansambel Vedun je dobil ime po slovanskem božanstvu Vedun, ki vidi sveto ter po istoimenskih starosvetnih Mojstrih Vedunih – imenitnih glasbenikih, zdravilcih ter mojstrih urejanja in uglaševanja razglašenega. V trans-igri novodobni veduni oživljajo skorajda pozabljene zvočne jezike ter stoletja staro glasbeno, duhovno in terapevtsko izvajalsko modrost, še zlasti pa grleno in spontano petje ter instrumentalno igro z glasbili preteklosti: zazvenijo starinske gosli igil in gusle, podolgovate citre čartan, poganska harfa, dambora, tambure samice in dangubice, ljirica, dolgovrata lutnja saz, pa piščali – duduk, kaval, sulinga, dvojnice ter obredni boboni in tamburini – defi. V to tkanje vpletajo tudi starosvetne ljudske pesmi.

 Veduni istoimenskega ansambla pravijo, da v njih še odmeva mitičnost slovanske duše; genomi slovanstva in staroslovenstva ter ekološka naravnanost in pozornost prednamcev do vseh živih bitij na planetu. Različni načini slovanskega grlenega prepevanja – v rabi od Slovenije, Rezije in Istre, stare Evrope (džojk / joik) in Balkana, do vzhodnoslovanskih dežel Slovaške, Estonije, Poljske, Rusije in Sibirije (homej) – pa sodijo med posebne muzealije in celo svojevrstne relikvije glasbenega sveta. Veduni se trudijo muzicirati tako po starinsko kot po novodobno oziroma s pridihom lastnih občutenj. Zvočne podobe glasbil in njihovih uglasitev ter zmogljivosti grl (tudi na robu fizičnih sposobnosti) v vselej drugačnih ter neponovljivih sozvočjih se pri tem zlivajo v blagozvočja, ki širijo duha in božajo dušo.

Ansambel Vedun na teh posnetkih (ter koncertih in predavanjih) poslušalcem podarja starosvetno magijo zvoka, glasbe, duše in srca. Milino zvočnih podob slovanskega občutenja življenja in sveta preteklosti tudi v čutni sedanjosti. Da ne bi pozabili, kdo smo ter kaj še vedno zveni in odmeva v naši krvi ali v naših dušah.

 

Izvajalci: Mira Omerzel – Mirit, Tine Omerzel Terlep, Igor Meglič, Mojka Žagar, Matjaž Doljak

Mnenja

Za ta izdelek še ni mnenj.

Bodi prvi pri oddaji mnenja “Slovansko zvočno tkanje”