- 40%

Zvočne podobe sveta in slovenske duše s pozabljenimi pesmimi in glasbili preteklosti

Original price was: 25,00 €.Current price is: 15,00 €.

Po 35 letih ansambelskega delovanja in 44 letih Mirinih etnomuzikoloških raziskovanj.

Nosilec slike in zvoka (DVD),
založba Sventovid ,
Trajanje: 1:56:37

Opis

Koncerti ansambla Vedun sodijo med posebna doživetja. So ples nenavadnih zvokov in ritmov, harmonij, energij, občutkov in barv. Zrcalo trenutnosti. Mirit je osebno ali skupaj z ansamblom (v štirih desetletjih) do sedaj izpeljala čez 30 ustvarjalnih revolucij in sicer na področju umetnosti (glasbe), znanosti, pedagogike, iskanj in poučevanj življenjskih in duhovnih modrosti. Te revolucije so v svoji biti evolucije, saj pomembno doprinašajo k ozaveščanju ljudi in razvoju omenjenih disciplin. Vse pa se zrcalijo tudi v glasbi ansambla Vedun, ki je po vzoru starodavnih modrosti hkrati tudi močna zvočno-energijska terapija. Med najpomembnejše r-evolucije gotovo sodijo odkrivanje, oživljanje in arhivsko rekonstruiranje ter ohranjanje zvočnih in duhovnih korenin Slovenstva ter že v pozabo potisnjenih »predklasičnih« glasbil in pesmi sveta ter starodavnih glasbenih tehnik in praks. Ansambel Vedun (nekdaj Trutamora Slovenica in Truta) je prvi te vrste na Slovenskem, edinstven pa je tudi v svetovnem merilu.

Njihova izvajanja so pravzaprav iskanje celovitosti, dovršenosti, sozvočja in blagozvočja ter globoke ponotranjenosti; praznovanje različnosti in podobnosti v zgodovinskem spominu kultur in glasbenih praks preteklosti. Polnina nadčutnosti v zvočnem izražanju plemeniti izvajalce in poslušalce ter krepko presega običajna glasbena prizadevanja.

Na videz običajen koncert je tako mnogo več. Zvočno prejo nikdar ponovljivega spontanega (kanaliziranega) zvoka glasbeniki ansambla Vedun na koncertih in delavnicah tkejo s številnimi starodavnimi ali starosvetnimi ter pozabljenimi ali redkimi glasbili (do 50), s svetimi in posvetnimi pesmimi različnih zgodovinskih obdobij, družbenih slojev, kultur in ljudstev sveta. Oživljajo pesmi z legendarno, pravljično, mitološko, obredno in ljubezensko tematiko, balade in plese. Zvočno tkanje melodij sveta pa vedno oplemenitijo z dragulji iz slovenskega glasbenega izročila. Poslušalci se tako lažje zavedo, kdo so, od kod so in kje so v pestrem mozaiku celote. V zvočnih podobah sveta. V glasovih Zemlje.

Kot zvočni terapevti in mediji za slišno in celo neslišno (a z nadčuti zaznavno) frekvenčno zvočno valovanje glasbeniki muzicirajo v pol‑transu, kar je bilo še zlasti pred stoletji cenjena odlika tako potujočih muzikantov kot tudi dvornih glasbenikov, ki so bili povečini hkrati tudi zdravilci človeških duš in teles. Na koncertne odre Vedunci vračajo pozabljeno zvočno-energijsko izvajanje za urejanje disharmonij v prostoru in ljudeh, glasbi pa vračajo nekdanje svečeniške in celo šamanske širjave, starosvetnost, urejajočo moč zvoka, učinkovitost in prodornost. Za vsako izvajalsko minutko so bila potrebna leta Mirinega etnomuzikološkega terenskega dela in arhivskega študija ter številna potovanja k različnim ljudstvom sveta, pa seveda tudi ure in ure skupnega ansambelskega zvočnega iskanja. Koncerti ansambla Vedun sodijo med posebna doživetja. So ples nenavadnih zvokov in ritmov, energij, občutkov in barv. Zrcalo trenutnosti. Dandanes je ansambel Vedun tudi protiutež vse modnejšemu pačenju stoletja dedovanega ljudskega glasbenega izročila, pa tudi izpraznjenemu in vse bolj obrtniškemu (zgolj virtuoznemu) muziciranju.

Dodatne informacije

Teža 0,108 kg

Mnenja

Za ta izdelek še ni mnenj.

Bodi prvi pri oddaji mnenja “Zvočne podobe sveta in slovenske duše s pozabljenimi pesmimi in glasbili preteklosti”