- 25%

Slovanski melos v zvočnih podobah sveta

15,00 

POJOČE IN DUHOVNE VEZI SLOVANOV IN SLOVENCEV S SVETOM – 2

Zgoščenka (CD),
založba Sventovid ,
Trajanje: 63:54

Opis

Starosvetni glasbeni jeziki in kulture ljudstev ter narodov sveta zvenijo kot spev mavrične različnosti. Podobne so si in različne hkrati. V njih se zrcali logika staroveške in mitične filozofije življenja, za katero je ključno strpno prisluškovanje življenjskim oblikam in zvočnim valovanjem ter sočutna vsepovezanost z naravnimi cikli in ritmi, z razsežnostmi duha, z vesoljem, Zemljo in vsem obstoječim, ki odpira polnino zavedanja. Vez z lastno dušo. Med zvočnimi gradniki glasbenih jezikov različnih kultur je slovanska izraznost prepoznavna kot mehkoba melanholične duše, lahko pa tudi kot vznesena radost, ki prigovarja k ekstatičnemu plesu, privzdiguje duha, širi zavest in uresničuje želje. Zvočno valovanje je v svoji biti prav vse. Njegova podpirajoča vozila so domiselno pripravljena glasbila, ki podpirajo spontano porajanje zvočnih obrazcev in kod − ključev skrivnosti, ritmov in melodičnih niti bivanjskih svetov naše resničnosti. Družina urejajočih in zdravilnih planetarnih zvokov je magična in prefinjena alkimija, navdihujoča in pomirjajoča. Je mozaik zgodovinskega spomina in navdiha. Brezčasno v času. Utrinek trenutnosti.

Vedun je ansambel za staro in prezrto glasbeno izročilo sveta; ansambel za staro meditativno glasbo in oživljanje spiritualnih zdravilnih zvokov kultur svetaV svojem glasbenem restavratorstvu ansambel Vedun, kot prvi v slovenskem, evropskem in celo svetovnem prostoru, ponovno obuja prvine spontanega ustvarjanja glasbenikov-medijev oz. muziciranje v poltransu. Ansambel svojemu izvajanju pridaja nekdaj pomembno, a danes prezrto svečeniško ali šamansko in zdraviteljsko noto, zvoku pa večnivojsko globino, izjemno urejajočo in zdravilno moč ter učinkovitost. Na ta način glasbeniki po desetletjih aktivnega koncertnega delovanja v svojem najzrelejšem ansambelskem ustvarjalnem obdobju sprejemajo, podobno kot neštete generacije posvečenih glasbenikov pred njimi, tudi svojo odgovorno vlogo umetnikov, duhovnih učiteljev in terapevtov hkratiSpogledujejo se s preteklostjo, poslušalce našega časa pa navdihujejo z oživljenimi staro‑novimi glasbenimi jeziki, zvočnimi obrazci in neobičajnimi − a zanimivimi in stoletja dedovanimi izvajalskimi praksami. Glasbi vračajo urejajočo moč in svetost.

S posebno pozornostjo Vedunovi glasbeniki restavrirajo za koncertne odre stara pozabljena glasbila, tujerodne glasbene jezike, pa tisočletja stare starosvetne pesmi ter bisere in zvočne kode iz slovanske in staroslovenske glasbene dediščine ter drugih kultur. Koncerti ansambla Vedun sodijo med posebna doživetjaSo ples neobičajnih zvokov, ritmov in harmonij, zrcalo trenutnosti, ki povezuje spoznanja in zavedanje prednamcev z novodobnimi iskanji ter z glasbo in logiko današnjih dni. A bit teh staro‑novih iskanj pravzaprav že vekove ostaja dokaj podobna: sozvočje vsepovezanosti, blagozvočje osrediščenosti.

Izvajanja ansambla Vedun so pravzaprav iskanje celovitosti, dovršenosti, sozvočja in blagozvočja ter globoke ponotranjenostipraznovanje različnosti in podobnosti v zgodovinskem spominu kultur in glasbenih praks preteklostiPolnina nadčutnosti v zvočnem izražanju plemeniti izvajalce in poslušalce ter krepko presega običajna glasbena prizadevanjaKoncerti, zvočne terapije in zgoščenke ansambla Vedun so umetniško-terapevtske stvaritve s harmonizirajočim kanaliziranim/spontanim zvokom ali zvočna preja nikdar ponovljivih zvokovki duhovno prebujajo ljudi, širijo zavest tudi današnjim poslušalcem in polnijo človeške duše z milino večnosti in brezčasnosti.

Zgoščenko lahko v elektronski obliki poslušate in kupite tudi v spletnih prodajalnah

 

 

Dodatne informacije

Teža 0,108 kg

Mnenja

Za ta izdelek še ni mnenj.

Bodi prvi pri oddaji mnenja “Slovanski melos v zvočnih podobah sveta”